2014. június 22., vasárnap

Házikenyér - hozzáadott adalékok nélkül

Amikor elolvastuk a boltban vásárolt kenyér összetevőit, rögtön kedvet kaptam a kenyérsütésre.


Valaki mesélje már el nekem, hogy mi sünnek kell xilanáz, dextróz, szójadara, kalcium-acetát egy kenyér elkészítéséhez... Az összes "E" jelű összetevőről már nem is beszélve...



Nos, az én kenyérreceptemhez nem kell semmi olyan, amit nagyanyáink nem ismertek volna száz évvel ezelőtt - kivéve a kenyérsütőgépet - de ez legyen már modern kor olyan vívmánya, ami időtakarékos, és az elfoglalt háziasszonyoknak is lehetőséget biztosít arra, hogy élvezzék a frissen sült kenyér illatát, ízét, anélkül, hogy dagasztással, kelesztéssel kellene bajlódniuk.



Már többször megsütöttem ezt a házi kenyeret, amelynek az elkészítése - hála a kenyérsütőgép dagasztó funkciójának - csak öt percet vesz igénybe. Általában este beleszórom a hozzávalókat a gépbe úgy, hogy reggelre legyen kész a már kelesztett tészta. Ezután már gyerekjáték cipót formázni a szép tésztából.

Hozzávalók:


  • 40 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl tej
  • 2 ek. olaj,
  • 1 púpos tk. só, 
  • 5 dkg élesztő


Ha a hozzávalókat beleszórtad a gépbe (alulra a folyékony alkotórészeket, felülre a lisztet és az élesztőt), állítsd be a gépen, hogy hány órára szeretnéd a kész tésztát.



Ha kivetted a gépből (általában reggel) a kész tésztát, formázás után 20 percig pihentesd. 
Sütés 200 fokon (simán, alsó-felső sütésen). 
Sütés előtt le kell kenni vízzel.

Köszi a receptet, Renáta!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése